Susanne Friis er 57 år og arbejder som Regional Sales Director hos Landmeco.
I juni 2024 flyttede hun sammen med sin 17-årige datter og deres hund og kat fra Danmark til Valencia i Spanien.
Fra eksportingeniør til regional salgsdirektør
Susanne Friis er uddannet eksportingeniør fra Horsens og har senere suppleret med en Executive MBA fra Copenhagen Business School.
Hendes karriere har bragt hende vidt omkring, både geografisk og fagligt, og hun har 20 års ledelseserfaring i virksomheder som Fl. Smidth, Phillips Luminaires, Canon osv.
»Jeg var selvstændig on and off i en periode på syv år, men da min datter begyndte at få udfordringer, besluttede jeg at flytte til Ølgod, og så satte jeg min karriere på standby og fik et job som koordinator hos Landmeco for at hjælpe hende,« siger Susanne Friis.
I dag arbejder hun som Regional Sales Director hos Landmeco. Men vejen var ikke snorlige.
“Jeg startede som koordinator hos Landmeco for 7,5 år siden, da jeg så en jobannonce. Landmeco søgte en koordinator med franske sprogfærdigheder. Mit franske var lidt rustent, men jeg sagde, at det kunne jeg godt – og så måtte jeg genopfriske det,« siger hun med et grin.
Efter et par år som koordinator i de fransktalende lande kom datteren på kostskole, og så luftede hun sit ønske om at vende tilbage til salget over for Landmecos CEO Anders Kristian Andersen.
Han sagde ja, og i dag er hun ansvarlig for flere markeder, bl.a. Spanien, Portugal, Saudi-Arabien og Frankrig.
“Lige nu er der vildt travlt. Franskmændene mangler æg i store mængder, Spanien er ved at gå over til fritgående høns, og Saudi-Arabien arbejder på deres 2030-plan. Jeg keder mig ikke,« siger hun.
Fra Ølgod til Valencia – et naturligt skridt
Det er ikke første gang, Susanne Friis arbejder i Spanien. Hun har tidligere boet i Madrid i fire år og kendte landet ganske godt, da muligheden for en ny periode i Spanien opstod. Den største overvejelse handlede ikke om hende selv, men om hendes datter.
“Jeg er vokset op i en nomadefamilie med søskende i Skotland og Holland og en far, der har boet over hele verden, så det var ikke en stor overvejelse for mig at flytte tilbage. Det vigtigste var, at min datter var indforstået med det – og hun var helt med på ideen. Hun sagde: ‘Det lyder fedt. Det vil jeg gerne«, siger Susanne Friis.
I juni 2024 flyttede de til Valencia med deres hund og kat. Og selv om det tog lidt tid for deres datter at finde sig til rette i de nye omgivelser, er hun nu meget glad for livet i Spanien.
“Vi er i gang med at finde den rigtige skole til hende. Heldigvis har vi nogle utroligt gode naboer, som holder øje med hende, når jeg er ude at rejse. Det giver mig stor ro i sindet.”
Fordele og udfordringer ved at arbejde i Spanien
Selv om Susanne Friis er vant til at navigere i internationale miljøer, erkender hun, at det spanske system kan være administrativt tungt.
“Det er lige så besværligt som i Asien. Den offentlige sektor i Spanien er meget langsom og kan være en kompliceret proces at komme igennem. Man kan arbejde døgnet rundt, men det får ikke tingene til at gå hurtigere. Det skal man være mentalt forberedt på.”
Samtidig oplever hun en stærk fællesskabsfølelse, når et projekt først er i gang.
“Når vi først er i gang, hjælper vi hinanden. Hvis nogen begår en fejl, handler det ikke om at placere skylden – det handler om at løse problemet. Det er en mentalitet, jeg virkelig værdsætter.”
Råd til andre, der overvejer at tage springet
Til dem, der overvejer at søge job i Spanien, har Susanne Friis et klart råd:
“Vær forberedt på bureaukrati. Det tager tid at få alt på plads, og man kan ikke forvente, at tingene sker fra den ene dag til den anden. Men når man først er etableret, er der også mange fordele. Folk er imødekommende, og det er nemmere at lære nye mennesker at kende i Valencia end i Ølgod. Folk hilser på dig på gaden, inviterer dig på kaffe og ringer for at høre, hvordan du har det. Det gør en kæmpe forskel, især når man er ny i et land.”
Tekst: Journalist Mikael Sand, JVR Consult. Tlf: 30561992. E-mail: ms@jvrconsult.dk.