Tekst og foto: Mikael Sand
Her i 2024 er der over 50 medarbejdere hos LANDMECO, og der er flere på vej.
En stor del af de medarbejderne går under kategorien ”mere eller mindre nye”, men to af dem er i en helt anden kategori.
Det er Poul Erik Hermansen på 66 år og Per Leth på 61 år. Til sammen er de faktisk mødt ind på Haulundvej lidt uden for Ølgod i alt 69 år.
Og det er noget af en udvikling, de har været en del af. I dag er LANDMECO Skandinaviens største producent af fjerkræudstyr med eksport til en lang række lande i blandet andet Europa, Asien og Nordamerika.
Da Poul Erik Hermansen, der er uddannet landbrugsmaskinsmed, havde første arbejdsdag for 35 år siden, var det nemt og hurtigt at lære de nye kollegaer at kende.
”Der var en chef, en sælger, en bogholder, og så var der chefens kone, der skrev regninger og sendte dem ud. Ja, og så var der jo to i produktionen ud over mig, men de stoppede begge to, og så var jeg den eneste,” kommer det med et smil fra Poul Erik Hermansen, der i øvrigt går på pension, når kalenderen viser 1. marts 2025.
Kort tid efter blev Per Leth, der er uddannet automekaniker, ansat, og de to kørte sammen som montører.
”Det var jo noget andet dengang. Noget producerede vi selv på et lille værksted, og noget fik vi leveret ude fra. Så var det ellers at få pakket bilen og komme afsted, så vi kunne få kyllingehusene eller rendefodringssystemet monteret ude hos kunderne,” husker Per Leth.
Over gårdspladsen for at snakke med en kollega
Noget andet, der også har ændret sig i takt med, at LANDMECO er vokset, er naturligvis det med at kende kollegaerne, og det er svært, nærmest umuligt, at få snakket med alle.
”I gamle dage, som jeg vil kalde de første år, skulle vi jo gå tværs over gårdspladsen og banke på ruderne, hvis vi skulle snakke med nogen. Jeg vil sige, at det var mere familiært i de år, for i dag er det godt nok blevet stort,” siger Poul Erik Hermansen, der samtidig slår fast, at der også er fordele ved, at LANDMECO er en helt anden virksomhed i dag.
”Det har været og er stadig spændende at være med og se den udvikling. Jeg kan huske, da vi byggede den første hal, og nu er det bare et af de områder, hvor der er produktion,” siger Poul Erik Hermansen.
LANDMECO har et jobcenter
I dag arbejder Poul Erik Hermansen på lageret, mens Per Leth står for det, der bedst kan beskrives som LANDMECOs svar på en kommunes jobcenter.
”Ja, du kan godt kalde det et jobcenter. Jeg har altid en lang liste med forskellige opgaver, der skal løses. Nogen haster, mens andre kan vente. Og når nogen af vores montører kommer hjem fra en opgave i udlandet og måske ikke lige skal afsted til en ny opgave, er jeg klar med mindre opgaver til dem. For det går jo ikke, at nogen går rundt uden at have noget at give sig til,” siger Per Leth med et stort smil.
Mens der som nævnt er sat en slutdato for Poul Eriks tid hos LANDMECO, er Per Leth ikke klar til at sige farvel til arbejdsmarkedet.
Et rart sted med gode forhold
I dag er det moderne at skifte job og arbejdsgiver med jævne mellemrum, og på den måde er Poul Erik og Per gået imod den trend.
På spørgsmålet om, hvad der har gjort, at de er blevet hos LANDMECO i så mange år, er der ingen tvivl.
Per Leth: ”Helt kort sagt har jeg altid oplevet, at her er der en høj grad af frihed under ansvar. Det kan jeg godt lide”.
Poul Erik Hermansen: ”LANDMECO har altid, og det er gennem alle årene, været gode til at honorere vores indsats og give os et skulderklap. Det er på alle måder et rart sted med gode forhold, og jeg kan kun opfordre alle, der gerne vil være et sted, hvor alt er i orden, skal de helt klart få arbejde her hos LANDMECO.